170811 Vliegend hert

De mannetjes zien er levensgevaarlijk uit met hun enorme gewei. Meer dan 8 centimeter lang kunnen ze worden, de kevers die vliegende herten worden genoemd. Maar het zijn dus geen herten en het gewei is ook geen gewei maar een stel geamplificeerde kaken. Die kaken zijn letterlijk uit hun krachten gegroeid want mannetjes kunnen er niet mee bijten. Daar hebben ze de vrouwtjes voor nodig.

Pronken en imponeren, dat lukt de heren wel. En op het filmpje is te zien dat het gewei ook handig kan zijn in het gevecht met een rivaal. Je schuift je kaken geheel onder de tegenstander, lift hem los van de boom, zet hem weer neer en geeft een klein duwtje. Daar ligt die loser te spartelen op zijn rug aan de voet van de boom.

Het vliegend hert is in Nederland een zeer zeldzaam insect maar in Mander nabij Ootmarsum staat een rottende eik die 10 – 20 exemplaren herbergt (althans in juni 2017). Overigens blijken ze gemakkelijk te worden verjaagd door een ander opmerkelijk insect, de hoornaar. Of ze echt weg waren of zich alleen maar in de boom hadden teruggetrokken heb ik niet kunnen waarnemen.