Een opvliegende man, die vader van Kurt Wallander. Misschien wel net zo opvliegend als zijn lievelingsobject.
‘Hij schildert altijd hetzelfde motief,’ zei Wallander. ‘Een landschap met of zonder auerhaan.’ (uit: De jonge Wallander).
Zoon Kurt heeft menigmaal moeten bemiddelen wanneer zijn vader weer eens vanwege een vechtpartij of een andere wetsovertreding op een politiebureau was beland.
Zijn vader rekte zich uit en haalde een van de doeken te voorschijn om die te bekijken met het oog dat niet dichtzat. Het was een van de doeken met een auerhaan op de voorgrond.
‘Ik werd zo kwaad,’ zei hij weer. ‘Maar die klootzakken zeiden dat het een korhoen was. Ze beweerden dat ik de vogel zo slecht schilderde dat je niet kon zien of het een auerhaan of een korhoen was. Dan word je natuurlijk wel kwaad. Ze moeten niet aan mijn waardigheid komen.’ (uit: De man die glimlachte).
De Tetrao Urogallus oftewel het Auerhoen is vooral te vinden in Fennoscandinavië en Rusland. De verschillen tussen de haan en de hen zijn opmerkelijk. Het mannetje is aanzienlijk groter, de kleur is zwart met een blauwige weerschijn en de vleugels zijn bruin met witte vlekken. Het vrouwtje is voornamelijk bruin.
Op het filmpje is eerst een hoen tussen de bomen te zien; volgens kenners zou dat een vrouwtje zijn. De andere beelden tonen overduidelijk een haan.
Helaas is het geluid van de haan niet opgenomen. Dat heeft te maken met de irritante gewoonte van vogelaars om te babbelen tijdens het observeren. Ik snap dat wel een klein beetje want geluid is voor fotografen irrelevant. Maar voor filmers is het gebabbel een crime omdat de praters altijd dichter bij de microfoon staan dan het gefilmde onderwerp.
De beelden zijn opgenomen eind mei 2016 in Oulu, Finland.