Op 24 juni 2009 verscheen een door mij geredigeerde bundel medische columns onder de titel Van Aardstralen tot Zwaarlijvigheid. In het voorwoord schreef ik:
Sinds 2004 schrijft dr. J. Bender (chirurg in ruste) een column in Hallo Weekblad, het bekendste Nederlandstalige weekblad aan de Spaanse Costa.
De diversiteit van zijn bijdragen is opmerkelijk. Psychologische, ethische, maatschappelijke, juridische, literaire en historische invalshoeken buitelen als een troep staartmezen over elkaar heen. Maar in alle stukjes is het medisch gezichtspunt het bindmiddel, want Hans Bender heeft niet alleen een brede belangstelling; hij is vooral een bevlogen arts.
Dat blijkt overigens niet alleen uit zijn stukjes. Wie zijn carrière beziet, kan niet anders dan bewondering voelen voor de wijze waarop hij medische expertise en maatschappelijk engagement heeft weten te combineren. De jongensdroom van weleer (ontdekkingsreiziger te worden en Kampvuren langs de Evenaar te ontsteken) groeide uit tot een spectaculair avontuur in dienst van Artsen zonder Grenzen. Roemenië, Cambodja, Gazastrook, Oost-Turkije, Somalië… het zijn indrukwekkende contrapunten in zijn persoonlijke geschiedenis.
In zijn columns hanteert Hans een stijl die grenst aan het barokke. Hoe kom je bijvoorbeeld in no-time van overgewicht bij een uitermate gewaardeerd diplomaat? Als volgt: overgewicht → weelderige vrouwen → Rubens → was niet alleen schilder maar ook uitermate enzovoort. En de tijdschriften waarnaar hij zo nu en dan verwijst, zijn onveranderlijk gezaghebbend, ja zelfs zeer gezaghebbend, ja zelfs zéér gezaghebbend. Dat de vormgever van deze bundel menig abundant accent aigu heeft verwijderd, kan de lezer gevoeglijk duiden als een diakritische broedertwist waarin het laatste woord nog niet is gezegd.
Niet alle stukken konden worden opgenomen. Daarom is de mevrouw van 140 kilo, die à raison van 67.000 gulden door de röntgentafel zakte, afgevallen. Simon Vestdijk, die ook al de Nobelprijs moest missen, kwam er niet in. En ettelijke tuchtrechtelijke zaken zijn gewraakt. Maar gebleven zijn de Aardstralen en de Zwaarlijvigheid plus wat daar alfabetisch tussen ligt. Al met al 75 stukken en dat getal is niet toevallig. Want deze bundel verschijnt ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de schrijver.
Gisteren is mijn broer overleden.