De naam Sneeuwgors ligt nogal voor de hand. Gors vanwege de dikke kegelvormige snavel en sneeuw vanwege de witte buik. Interessanter is eigenlijk de wetenschappelijke naam Plectrophenax nivalis. Plectrum betekent hier zoiets als afdruk en nivalis verwijst naar sneeuw, maar bij phenax kom je terecht in de duistere wereld van de magiërs. Phenax is de god van de misleiding, aldus allesweter Google. En daarmee betekent de wetenschappelijke naam “Vogel met misleidende afdruk (van de achterteennagel) in de sneeuw”. Die teennagel is namelijk krom, in tegenstelling tot de rechte teennagel van de IJsgors.
Jammer dat wij dat van die nagel niet kunnen controleren. De sneeuwgors is weliswaar een echte wintergast maar ja, wanneer hebben wij nu nog sneeuw?
Maar ook zonder winterse neerslag laten deze prachtvogels zich niet ontmoedigen om naar het zuiden te reizen. Je treft ze aan in het Waddengebied bij vloedlijnen en op plaatsen met zanderige en rommelige plekken. De filmopnamen zijn gemaakt in de haven van Lauwersoog (in 2022 en 2012).