Jelle van der Knoop (voorzitter van de Groninger Bodem Beweging) geeft in zijn Voorwoord bij de Nieuwsbrief nr 95 een handig overzicht van 14 jaar gaswinningsproblematiek in Groningen.
In 2006 zochten burgers contact met politici met als resultaat een onderzoek plus een rapport in 2010. Motto van het rapport: ‘Het valt allemaal wel een beetje mee’.
In 2012 leidde de beving in Huizinge tot bijstelling van het beleid. Minister Henk Kamp zette 14 onderzoeken op touw.
In 2014 volgde de toezegging de versterking ter hand te nemen. Dat betekende in de praktijk het vervangen van schoorstenen. Voor de verdere schadeafhandeling werd het Centrum Veilig Wonen (gelieerd aan de NAM) opgericht.
In 2015 werd de Nationaal Coördinator Groningen NCG (Hans Alders) geïnstalleerd. Een wetsontwerp om zijn bevoegdheden te vergroten is ergens gestrand.
In 2017 beëindigde de NAM de schadeafhandeling. Het kabinet was demissionair en het aantal schadegevallen groeide.
In 2018 kwam er een nieuw schadeprotocol tot stand. Minister Wiebes installeerde de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen; TMCG werd afhandelaar. De HRA (Hazard and Risk Assessment) van de NAM leverde nieuwe vertraging op. Hans Alders stapte op. Zwartboeken verschenen en een serie over 100 wachtende burgers in het Dagblad vh Noorden. EZK deed niks, BZK deed niks. Taken van het CVW gingen naar de nieuwe NCG. Berekend werd dat in dit tempo de afhandeling nog 20 jaar zou duren.
In 2020 onderhandeling met het Rijk over totaalregeling.
Op 18 februari 2021 premier Mark Rutte in een kamerdebat: “Als het nodig zou zijn bij Groningen […] om met spoedwetgeving te komen, zullen we daar natuurlijk geen seconde over aarzelen”.