Bij het determineren van natuurverschijnselen (zoals insecten of vogels) hanteren de handboeken en veldgidsen niet altijd dezelfde terminologie. Dat is voor beginners zoals ikzelf niet handig. Neem het geval van de kuifeend.
Als je ze samen ziet dan is het een fluitje van een cent. Die zwart/witte, dat is het mannetje en dus moet die bruinige het vrouwtje zijn. Maar als het vrouwtje solo zwemt, in een minder gunstige belichting, en in woelig water en wat later in het jaar, dan vereist onmiddellijke herkenning van het vrouwtje een geoefend oog. In zo’n geval raadpleeg je dus de literatuur.
Het Vogelboek (Hurton & Hayman) spreekt over “eclipskleed (juli-september)”. Dat is dus de zomertijd. Maar ANWB Vogelgids (Sterry) meldt “mannetje in eclipskleed veel valer dan in zomerkleed”. En Wikipedia maakt het er niet beter op met de volgende tekst: “Het eclipskleed, of kortweg eclips, is te beschouwen als een kort gedragen winterkleed. Gedurende de rest van het jaar, inclusief de hele winter, dragen ze het zomerkleed”. Tot zover de deskundigen.
Ik houd het erop dat op de beelden die ik in verschillende maanden van het jaar in het Lauwersmeer en omstreken heb geschoten inderdaad kuifeenden zijn te zien. Te beginnen met een vrouwtje, daarna mannetjes in de rui en zonder kuif, om te eindigen met een flottielje mannen in het voorjaar [link]