De lijst met vogels die ik nog nooit heb gezien is lang, heel erg lang. Er zijn spotters die er veel, zo niet alles voor over hebben om hun persoonlijke lijst zo kort mogelijk te maken.
Voor mij geldt dat niet maar ik wil toch een uitzondering maken voor die ene vogel die iedereen in mijn omgeving meerdere keren heeft gezien. Waarom zij wel en ik nog nooit? Het Baardmannetje, daar gaat het om.
Volgens Koos van Zomeren een heel schuw vogeltje dat zich mede dankzij de aanleg van de Oostvaardersplassen heel goed heeft weten te redden in Nederland. De officiële naam is trouwens baardman en dat betekent dat er sprake is van een baardmanmannetje en een baardmanvrouwtje. Het mannetje heeft een clownesk uiterlijk met een zwarte druipsnor. Ook het kenmerkende geluid van rinkelende belletjes zou prima passen in een circustent. Dat geluid is eigenlijk niet te missen maar mij is dat kennelijk jaren achtereen gelukt.
Eens te meer reden om met enige trots recente beelden van deze fotogenieke vogeltjes te tonen. Zo nu en dan lijkt een mannetje een vrouwtje weg te jagen maar dat is mogelijk antropomorfe kletskoek. Want in het al vaker geroemde boek van Blok en Ter Stege De Nederlandse vogelnamen en hun betekenis lees ik dat soms het mannetje bij koud weer het vrouwtje beschut met zijn vleugels. Dat zou dan een verklaring kunnen zijn voor de Friese benaming Dekfûgeltsje (Dekvogeltje).
Plaats van handeling: omgeving kijkhut Jaap Deensgat in het Lauwersmeer.
Datum: 17 september 2020.