Er zijn drie manieren om een raaf te herkennen: aan de grootte, aan het geluid en aan de staart in de vlucht. Maar in de praktijk zijn die criteria niet altijd zo eenvoudig.
Bijvoorbeeld, de raven die ik filmde in een buitenwijk van Wolvega waren niet in de (v)lucht en ik hoorde geen geluid omdat ik in de auto zat. En om te weten of zij groter waren dan de zwarte kraai heb je natuurlijk een zwarte kraai nodig. Quod non.
Dus is het definitieve bewijs niet geleverd maar voorlopig denk ik toch dat het om raven gaat.
Maar nu liep ik tegen een expert aan en die zei dat dat allemaal onwaarschijnlijk was want hij kende geen enkele waarneming die dat ondersteunde.
Maandag 27 juli om 14.42 uur, dat is het tijdstip waarop ik de beelden maakte. Op de onvolprezen site waarneming.nl is een melding van een raaf in de vlucht op 27 juli om 10.50 uur boven het Fochteloërveen. Dat is 50 kilometer oostelijk van Wolvega. Meer meldingen van een raaf in Friesland op die datum zijn er niet. Niet echt overtuigende steun voor mijn opvatting dus.
Nou ja, dan moeten de beelden maar voor zichzelf spreken.
200929 Postscriptum
Die expert die ik hierboven opvoerde had volkomen gelijk. Een roek heeft een broek, dat kan iedere beginnende vogelaar je vertellen. Dat ik die broek heb gemist, dat is voer voor psychologen.
De beelden spreken inderdaad voor zichzelf.