171011   Nomenclatuur

Hoewel een huidarts de kwalen van je huid behandelt, repareert een huisarts als regel niet de gebreken van je huis. Voor een probleem met je blinde darm hoef je niet naar een oogarts en een internist die lichamelijk onderzoek verricht zal niet snel tegen een klacht inzake ongewenste intimiteiten aanlopen. Dubieuze benamingen tieren welig in de geneeskunde maar niet alleen daar.

Naamgeving kan erg bedrieglijk zijn en soms hebben we kinderen, buitenlanders of andere dwarsdenkers nodig om ons te wijzen op fouten, eigenaardigheden of inconsequenties van de Nederlandse taal.

Buideldieren hebben een dubbele baarmoeder (als het een vrouwtje is) plus soms een extra huidplooi die buidel wordt genoemd. Het bekendste voorbeeld is uiteraard de kangoeroe. Hoe vreemd moet het dan de buidelmees te moede zijn: die heeft niet alleen geen buidel maar is ook nog eens geen mees.

Dat ‘mees’ zal zijn oorsprong wel hebben in een gebrekkige of nog niet volgroeide taxonomie, zoals destijds het winterkoninkje gedacht werd een vrouwtjes-roodborst te zijn. Dat ‘buidel’ is beter te plaatsen; het is een rechtstreekse verwijzing naar de vorm van het nest.

Op het filmpje is de buidel te zien in een kenmerkende vormgeving: hangend aan een wilgentak boven het water in een moerassig gebied. De bewoonster van het nest staat er ook mooi op, ondanks de penibele condities waaronder de beelden werden verkregen. In een wankele boot met elkaar verdringende fotografen is het lastig filmen, zeker in de Roemeense moerasdelta van de Donau waar het een va et vient van ornithologische sensaties is.